Национални дан књиге у школској библиотеци

Поводом Националног дана књиге (28.2.) када се обележава и Дан Народне библиотеке Србије Друштво школских библиотекара Србије позвало је школске библиотекаре да обележе овај датум учествујући у заједничкој активности „Читајмо гласно!“ коју је подржало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Школска библиотека наше школе прикључила се овој акцији када је она и покренута пре четири године, па је и ове године допринела успешности ове активности на нивоу целе Србије.

Будући да се ове године обележава 200 година од рођења и 140 година од смрти Фјодора Михаиловича Достојевског (1821 -1881.), повезали смо ова два важна догађаја и читали гласно одломке из његових дела. Припремљени су пратећи панои на којима су представљени стваралаштво великог писца руске и светске књижевности, као и најпознатији цитати, а пре читања наставници српског језика и књижевности упознали су ученике са појединостима из пишчеве биографије и занимљивостима у вези са његовим животом и стваралаштвом.

Ученици I/5, II/5 и III/4 (економски техничари) читали су гласно одломке из његових дела која су део фонда школске библиотеке („Записи из мртвог дома“, „Злочин и казна“, „Кротка“, „Идиот“, „Понижени и увређени“, „Коцкар“, „Зимске белешке о летњим утисцима“ и „Вечни муж“).

„Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања, као и неговање матерњег језика и културе читања, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом, повезивање са установама и удружењима која се баве афирмисањем културе и уметности, као и промоција рада и сарадње школских библиотекара.“

Поставите коментар

Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни