Обављање стручних библиотечких послова

Центар за учење, едукацију и развој креативности МИНА из Чачка реализовао је од почетка школске године неколико вебинара на различите теме у вези са обављањем стручних библиотечких послова у сарадњи са Дубравком Илић, вишим дипломираним библиотекаром и руководиоцем Матичне службе за Моравички округ запосленим у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“.

Циљ ових вебинара је да се и на овај начин пружи стручна помоћ школским библиотекарима за обављање послова из области библиотечко-информационе делатности, што је важан сегмент у раду сваке, па и школске библиотеке, која жели да буде равноправан члан библиотечко-информационог система.

Библиотечки печати и инвентарска књига – правила за физичку обраду монографских публикација“ била је тема вебинара који је одржан 26. фебруара 2024. године. На почетку излагања истакнути су законски и подзаконски прописи којима се уређује библиотечко-информациона делатност, а потом је било речи о свим важним сегментима физичке обраде монографских публикација (врсте публикација, односно библиотечке грађе; дефинисање физичке обраде публикација; печати као обавезни део опреме за рад школске библиотеке; правилно печаћење монографских публикација; о инвентарској књизи уопште и врстама инвентарских књига; опис рубрика инвентарске књиге за монографске публикације и детаљно упутство за инвентарисање монографских публикација).

Овај вебинар пратили су школски библиотекари из целе Србије, а не само из Моравичког округа, па је вебинар био и прилика да се чују различита искуства колега из различитих типова школа и школских библиотека, али и да се у току излагања продискутује о бројним питањима и недоумицама које школски библиотекари имају у вези са обављањем стручних послова. Сви учесници вебинара добили су и презентацију која је коришћена у току излагања, као и потврду за пет сати стручног усавршавања у установи.

Поставите коментар

Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни