Дан жена у нашој библиотеци

У школској 2022/2023. години поводом Дана жена у сарадњи са ученицима различитих одељења и Стручним већем за српски језик и књижевност урађени су панои посвећени познатим јунакињама у књижевним делима, као и женама које су оставиле значајан траг у књижевности.

Ове године Дан жена посветили смо добитницама Нобелове награде. Урађен је пано који се састоји од седамнаест кратких приказа о свакој од досадашњих добитница. Сваки приказ је информативан и садржи податке о годинама рођења и смрти, земљи из које књижевница потиче, језику на коме је стварала, делима, делу за које је добила Нобелову награду и години када се то догодило, као и једну занимљивост из приватног живота и једну занимљивост везану за њено стваралаштво. Ученице су користиле ворд и дигитални алат канва како би припремиле приказе. Учествовало је девет ученица одељења I/5, III/5 и IV/3 (економски техничар).

Дали смо и неколико предлога за читање из фонда наше школске библиотеке кроз малу изложбу ових књига:

Стари сат – Вида Огњеновић, Госпа Нола – Исидора Секулић, Зовина свирала – Десанка Максимовић, Изабране песме – Десанка Максимовић, Острво од песка – Рада Милчановић, Осмех за сваки дан – Јелица Грегановић, Хармон – Злата Коцић, Простори душе – Злата Коцић, Арзамас – Ивана Димић, Откривалице – Јелена Грујичић, Госпођа Даловеј – Вирџинија Вулф, Гордост и предрасуда – Џејн Остин, Ка светионику – Вирџинија Вулф, Убити птицу ругалицу – Харпер Ли, Добра земља – Перл Бак, Разговори с пријатељима – Сали Руни, Гвоздена жена – Нина Берберова, Дневник – Интимни аутопортрет – Фрида Кало и Оркански висови, Емили Бронте.

Поставите коментар

Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни